onsdag 11 februari 2009

Valet i Israel

Det finns många länder där valsystemet är riktigt dåligt.. Och det finns länder där valsystemet fungerar men resultaten gör att politiken/styret tyvärr inte fungerar.

Israel tillhör kategori nr 2. Det finns ganska många jämnstora partier som alla drar väldigt hårt åt sitt håll. Omvalen på grund av kollapsande koalitionsregeringar de senaste åren är många.

Jag anser att detta är en starkt bidragande faktor till att det är så svårt att få till en fred i denna orpshärd. För att få till en fred (en riktigt fred inte bara vapenvila) måste det finnas stablit ledarskap. Detta är något som Israel saknar och som faktiskt Palestinierna har.

Man kan tycka vad man vill om Hamas men faktum är att dom vann ett demokratiskt val. Dessutom helt korrekt och med en rejäl majoritet. Detta betyder att om man “bara” får till riktiga samtal med Hamas kan dom få med sig sitt folk.

Svårare är det för Israels nästa ledare som efter förhandlingar kan komma att bli helt sågad i knesset och avtalen kan komma att brytas. Så vad är det för mening att ha fredssamtal med någon som inte kan genomföra det som bestäms?

Vi såg prov på detta När Clinton gav sig in i fredssamtalen på riktigt under 2000.

Jag tror tyvärr inte att vi kommer se någon lösning på denna konflikt inom överskådlig framtid.

Enda chansen till en fred är om USA verkligen sätter press på både Israel och Palestinierna. Men som vanligt håller USA Israel om ryggen vad dom än företar sig.

Man kan bara hoppas att Obama ändrar USAs politik i Mellanöstern, men med Hillary som utrikesminister är jag väldigt tveksam..

Newsmill, DN, SvD, SvD, AB, DN, SvD, DD, EX, EX


Inga kommentarer:

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan