torsdag 12 februari 2009

Israel, Berlinmuren och getton

Svårt att förstå att människor som för bara en generation sedan själva blev undanträngda i getton, bevakade av militärer uppe på murar och fråntagna ett värdigt liv nu kan utsätta andra för en liknande behandling. Jag säger inte att det är frågan om en förintelse. Men Israel har aktivt valt att ta ifrån Palestinierna sitt levebröd, sin egendom och sin framtid.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att ett folk som själva har gått igenom förudmjukelsen, bristen på mat, trygghet nu väljer den farliga vägen att vara en förtryckare. Ingen har framgångsrikt lyckats förtrycka och frihetsberöva ett folk under en längre period utan att själv falla i slutändan.

Jag hoppas att Israel inser att dom måste vara storsinta och öppna upp för samtal för en varaktig fred. USA måste inse att dom inte kan ge ett ensidigt och helt partiskt stöd. För att komma ifrån vålsdsspiralen måste man ge folket i Palestina hopp om en framtid. En framtid där dom inte är beroende av andras goda vilja, utan kan stå stolta på egna ben.


Ur ett folk utan framtid föds extremism. Israels nuvarande politik föder extremister och terrorister och gör att Israel fjärmar sig från världssamfundet, detta är precis vad Hamas vill. Hamas bekämpas inte med vapen utan med "hearts and minds".

Vi måste verka för att det byggs broar inte murar.


DN1, DN2, DN3, SVD1, SvD2, Newsmill1, EX1, SydSve, Dagen, DN4, AB1

1 kommentar:

Amer Al-bayya sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan