tisdag 17 februari 2009

Moderaternas nya integrationspolitik

Migrationsminister Billström med flera skriver idag på DN debatt:

Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat. I Sverige gäller svensk lag. Därför måste medborgarskap som givits på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor, återkallas. Det duger inte att den som får avslag på sin asylansökan ska kunna stanna kvar i landet. Samtidigt bör fler utländska medborgare som dömts för grova brott utvisas. Dessutom vill vi slopa invandrares rätt att fritt välja bostadsort, och tillräckliga kunskaper i svenska måste bli obligatoriskt.

Så vi kan ju stolpa upp detta o titta på delarna var för sig:

1. Vi måsste kunna ta ifrån nysvenskar medborgarskap om dom har fått medborgarskapet få felaktiga grunder som falsk identitet hot eller mutor.

Svar: JA, varför inte. Man kan väl likna det med att köpa sig en master på internet utan att göra något. Det är fel. Kommer det fram så kommer du troligtvis att få sparken. Fair and square. Genom att fuska sig till något håller man ju någon utanför som egenteligen skulle haft din plats.

2. Fler utländska medborgare som begår grova brott bör utvisas.

Svar: JA, helt klart. nyckelorden här är ju utländska medborgare och brott. Varför skulle vi lägga skattepengar som behövs till annat på att rehabilitera icke svenska meddborgare? Om det är någon som har en bra anledning är ni välkommna att kommentera. Jag har inget emot att hjälpa till att ta emot behövande flyktingar. Men om dom begår grova brott har dom helt enkelt missbrukat vårt förtroende.

3. Slopa invandrares rätt att fritt välja var dom ska bosätta sig.

Svar: Denna är betydligt svårare. Ja för att det skapar områden med hög invandrartäthet och man försvårar en lyckad integration till det svenska samhället. Vilket i sig leder till flera följdproblem som hög arbetslöshet, utanförskap och kriminalitet. Om man å andra sidan utplacerar familjer i kommuner med färre invandrare där det finns lediga bostäder och lediga arbetstillfällen skulle det troligtvis leda till en bättre integration i samhället. Nackdelen är att man begränsar familjernas fria vilja. Men i sann folkhemsanda är det väl bättre för familjen i långa loppet??

4. Krav på kunskap i svenska för att bli medborgare.

Svar: Om man vill komma in i ett samhälle och har för avsikt att bli en självförsörjande del är det en förutsättning att man kan språket. Om man inte är villig att lära sig språket är man troligtvis inte motiverad att bli en del av samhället och bör nog inte heller få bli medborgare. För att bli MEDborgare kan man ju inte ha en MOTborgarinställning. OK kass ordvist men kom igen, e det inte sant??

DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Dagen, SvD1, DN4, SvD2, SsV1, DD

2 kommentarer:

Zac sa...

En rolig detalj är att vi faktiskt inte har ett officiellt, lagstadgat språk - däremot har vi fem stycken lagstadgade minoritetsspråk: finska, meänkieli, sáme-giella, jiddisch och romani chib.

Men i övrigt håller jag med dig, ett problem i sammanhanget är om ett medborgarskap skall kunna dras tillbaka? Det finns mycket att problematisera kring det problemet.


//Zac

OzMad sa...

Jo helst ska man ju ha en ordentlig prövning innan men ger någon medborgarskap. Men om det sker misstag borde det finnas ett regelverk för att klara upp sådana problem.

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan