måndag 16 februari 2009

Vad händer med Saab?

Snart e timman slagen och vi kommer att få reda på vad som kommer att hända med ett av Sveriges starkaste varumärken. Kommer det bli dags att börja prata om Saab i imperfekt?? Det skulle vara en mörk dag för svensk industri som helhet och bilindustrin i synnerhet.

Som ett litet land har Sverige många stora företag och vi har varit vana vid att känna stolthet över vad vi i lilla sverige har uppnått. Kommer den svenska självbilden att få sig en törn om ett eller flera av våra flaggskepp skulle gå under i den pågående krisen.? Troligtvis, frågan är vad det skulle få för konsekvens för resterande företag. Jag har svårt att tro att dom skulle gå framåt oberörda.

Så just nu får vi rikta våra blickar mot väst och hoppas att Saab klarar sig undan nedläggning när nu GM ska lägga fram sin åtgärdsplan för den amerikanska regeringen. Men ärligt har jag svårt att tro att GM inte kommer att försöka amputera sin blödande lem som är Saab. Företaget har ju tyvärr inte gått med vinst på över 10 år. Inget vidare förhandlingsläge. Speciellt inte när USAs regering självklart sätter amerikanska jobb och fabriker främst. Om GM blir tvungna att dra ner kommer majoriteten att vara i Europa och ett bilmärke som Saab som bara har kostat pengar för GM ligger nog tyvärr nära till hands att avvecklas.

Frågan man måste ställa sig är. Vad kan göra att Saab reser sig ur askan som fågel Fenix? Finns det någon som skulle vara intresserad att köpa bolaget om GM väljer att lägga ner. Vi får hoppas att det finns någon med mycket kapital som vill ro åt sig tekniken och kunnandet som ändå finns inom Saab. Då kanske det finns en möjlighet att Saab får fortsätta även om det inte är med sin nuvarande ägare.

Snart får vi veta och spännande blir det.

DN1, SvD1, DN2, EX1, EX2, GP1, AB1, E24, SR, SsV1,AB2, AB3, SvD2, DN3, SvD3, SsV2, AB3, DN4, DN5, DN6

1 kommentar:

Emma sa...

Hur tragiskt de än må vara med nedgångar och finanskriser. Alla som sparkas och förlorar sina jobb. Jag kan bara inte låta bli att funera över vad Sverige kommer prestera nu när Saab inte längre går runt. De jobben som fanns för 70 år sedan finns inte nu, de jobben vi har nu kommer inte finnas om 70 år. Vakna upp Sverige och börja producera och tillverka något som säljer! Framtiden är här... varför vänta.

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan