fredag 29 januari 2010

Föräldraledighet jämställdhet och feminism

Surfade runt lite på morgonen och hittade något som gör mig upprörd.

Medeleine skriver på sin blogg:
Jättebra med lediga pappor, men finns det någon studie som visar på vad effekten blir för kvinnorna?
Jag vet själv en hel del som har småbarn och män som är pappalediga. Många av dessa kvinnor jobbar heltid då männen är hemma med barnen. I många fall av dessa får kvinnorna efter arbetstid fixa till tvätt, städning, och diverse annat hushållsarbete med kommentar från sin partner "jag hinner inte, passar ju barnet/barnen". Är det ok? Visst finns det toppenmän som tar sitt fulla ansvar, och det är bra att papporna vill tillbringa mer tid med sina barn. Men hur många tar fullt ansvar?
Många kvinnor blir halvt utbrända och gråtfärdiga när papporna tar ut föräldraledighet. Det behövs mer jobb för att nå ett jämställt samhälle.
Men missförstå mig inte, jag tycker det är bra att papporna är just pappor:)
 Gå gärna till hennes blogg o läs hela inlägget och kommentarerna. I den här frågan håller jag med Paulo Roberto.


Passar ju bra in på Medeleines text "jag vet en hel del som har småbarn och män som är pappalediga" Som Paulo säger om inte dom kan prata om sånt här och lösa det i sitt förhållande så kanske dom inte skulle skaffat barn ihop. Saker som den är ju otroligt viktig att prata om innan man skaffar barn.

Jag är själv pappaledig och har snart tagit mina 240 dagar (alltså precis hälften) och det fungerar jättebra. Men man måste ju prata med varandra och vara lyhörd. Min definition på städat är inte samma som min sambos definition men jag försöker att alltid hinna göra allt klart till hon kommer hem från jobbet mat, städning osv. oftast går det men ibland har man inte tid. Precis som det var när hon var hemma och jag jobbade.

MEN! som Madeleine avslutar sin rubrik: Jättebra med lediga pappor, men?  I ett fungerande jämställd förhållande borde det inte finnas något MEN. I dom förhållandena där kvinna städar/plockar ensam innan man får barn kommer det självklart att fortsätta även efteråt OM man inte pratar om saken och kan man inte lösa det tillsammans så undrar jag bara VAD håller ni på med? Det är ju inte bara mannens fel om kommunikationen inte fungerar där har man ju lika stort ansvar att få det att fungera.

DN1

1 kommentar:

Zac sa...

Precis - och - det är upp till föräldrarna själva att välja hur man skall fördela arbetet. Jag blir vansinnig på att man från statligt håll skall trycka ner politiska åsikter i halsen på exempelvis föräldrar!

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan