torsdag 5 mars 2009

Läkare, mördare?

Så vad ska man säga om att en läkare blir gripen av 4 poliser på sin arbetsplats? Om hon har begått mord är det självkart helt rätt. Läkare står inte över lagen lika lite som någon annan. Nu är det ju inte speciellt lätt att avgöra om det är rätt i detta specifika fall, vi måste vänta på åtalet, bevisen o rättegången.

En fara man kan se med detta är ju dock om det nu är så som det skrivs i Svd idag att läkaren "bara" har avslutat livsuppehållande åtgärder för att allt hopp är ute. I det fallet ska ju självklart inte läkaren bli anklagad för mord. Då är det ju så att läkaren inte räckte till eller att patienten var i för dåligt skick för att räddas.

Om det råder någon som helst otydlighet när rättegången är över hurvida läkaren är skyldig eller ej kan det få svåra konsekvenser för vården. Läkare kommer tvingas att som i USA, konstant komma med papper som de anhöriga måste skriva på om dom vill göra något för att rädda en patient. Detta för att inte riskera åtal om behandlingen/ingreppet skulle misslyckas.

Detta är en framtid vi inte vill ha för vår vård.

Men allt hänger på det enskilda fallet. OM läkaren har med berått mod mördat sin patient är det självkart helt rätt det som har hänt.

Vi lär läsa mycket om detta innan det är över.

EX, DN, SSV, AB, AB2, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SVD2,

2 kommentarer:

Dawit sa...

Tiotusentals människor dör varje dag. Vem är skyldig? Min pappa dog förra veckan och mormor, morfar, farmor, farfar är döda och min lillebror dog för att han var för tidigt född och inte var lämpad att leva i denna världen. Inte håller jag på och anklaga hela jorden för att dom är döda. Att en läkare stänger av respiratorn på en hjärndöd för tidigt född efter ett administrativt beslut av en läkargrupp ser inte jag som särskilt upprörande, det händer varje dag. Mitt råd till det obstinata överåriga föräldraparet som genom sin samhällsställning lyckats förmå rättssystemet att göra sig till åtlöje är: Skaffa ett barn till eller ännu hellre adoptera. Det är stora risker när man är i er ålder att skaffa barn det var först och främst därför moderns kropp stötte bort fostret - riskerna för missbildningar och riskerna i största allmänhet finns inte bara för barnet utan för modern. Naturen har bestämt att föräldrar ska vara unga för att barnet ska bli friskt. Varje år efter puberteten ökar riskerna. Det ni gjort är emot naturen och faktiskt ett övergrepp på Er avkomma.

OzMad sa...

Deevo, Intressant, var har du fått reda på att barnets föräldrar skulle vara "överåriga" för att skaffa barn?

De tidningar jag läst nämner inget om föräldrarnas ålder, förutom Aftonbladet som benämner föräldrarna som unga..

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan