måndag 9 mars 2009

Hur tänkte ni då?

Än en gång har den katolska kyrkan lyckats göra sig ovänner med större delen av världen. Sedan den nye påven Benedictus ersatte den enorm omtyckte Johannes Paulus har den katolska kyrkan varit i blåsväder flera gånger.

Johannes Paulus fick massiv kritik för sin traditionellt katolska syn på homosexsualitet, abort, utomäktenskapligt sex osv. Benedictus har tyvärr hållt kvar samma medeltida linje här. Sedan Benedictus blev Påve har han också passat på att göra sig ovän med muslimerna, när han 2006 citerade en kristen 1300-tals kejsare som om profeten Muhammed sa att han "enbart bringat världen onda och inhumana ting". Detta skapade naturligtvis stora rubriker världen över. Han bad senare om ursäkt.

I år har Vatikanen igen varit "hot stoff" på löpsedlarna. Först när man upphävde bannlysningen av den förintelseförnekande biskopen Richard Williamson. Det var uppdrag granskning i SVT som lyckdes få en intervju med Williamson där han på en direkt fråga förnekade förintelsen. Detta bara dagar innan Vatikanen upphävde hans bannlysning. Intervjun fick enormt genomslag i världen och fördömmanden kom genast från Israel och diverse judiska grupperingar. Tyskland startade en förundersökning eftersom intervjun gjordes i Tyskland där det är förbjudet enligt lag att förneka förintelsen.

Nu har man alltså gjort det igen. I Brasilien har en katolsk biskop bannlyst två läkare och mamman till en 9-årig flicka efter att hjälpt henne göra abort. Den 9-åriga flickan blev under åtminstone två år regelbundet utsatt för övergrepp av sin styvfar. När hon blev gravid och det visade sig vara tvillingar beslutade läkarna att göra abort. Därför bannlystes läkarna och flickans mamma. Styvpappan som under två år förgripit sig på flickan är dock fortfarande välkommen i kyrkan.

Detta har självklart skapat enorma protester och när Vatikanen gick ut och offentligt backade upp biskopen för ett "korrekt" beslut vet nu kritiken inga gränser. Som tur är fungerar samhällets lagar och regler bättre än den katolska kyrkans och styvpappan är anhållen och har ett långt straff att vänta.

Man kan ju bara inte annat än undra hur Påven i dagens "upplysta" samhälle kan hålla kvar vid dessa föråldrade värderingar. Så länge kyrkan inte kan acceptera alla människor kan jag inte acceptera den katolska kyrkan. Kyrkan står ju nu för en hållning som sätter kvinnor under män, som beskriver homosexuella som syndare och som bannlyser läkare som räddar en 9-årig flicka från en påtvingad tvilling-graviditet som hennes blott 35 kilo tunga kropp inte hade klarat av.

Av det lilla jag lärde mig i skolan om religion, kristendom och bibeln var väl en sak att religion inte ska handla om att utesluta människor utan om att hjälpa människor, ge människor hopp och gemenskap. Vad hände på vägen?


SvD, SvD2, Dagen, Dagen2, DN, DN2, Metro, SR, AB

Inga kommentarer:

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan