söndag 8 mars 2009

Knarkkriget

Under flera decennier har det rasat ett krig i latinamerika. Ett krig om droger och makten över dem. Den främsta av dessa kokain som till 90% kommer ifrån Colombia. Världens största marknad USA har ett tillsynes oändligt sug efter denna innedrog och de Mexikanska maffiorna omsätter svindlande 185 miljarder kronor årligen. Kokainet är också på uppgång i Europa.

Fram till mitten av 90-talet kontrollerades större delarna av världens kokainhandel av de Colombianska drogkartellerna, under en tid ledd av den legendariska Pablo Escobar. Efter att drogkartellerna förlorade makt i Colombia växte den Mexikanska maffian in i rollen och leder nu den globala droghandeln.

Maffian i Mexico är särskilt hänsynslös och under det senaste året har över 6000 personer blivit mördade i det pågående kriget mellan olika maffiaklaner och de Mexikanska myndigheterna. I gränsstaden Juarez har polisen kastat in handduken och istället har armen gått in och tagit över säkerheten i staden. Trots detta fortsätter våldet att eskalera och mord i syfte att avskräcka är vardagsmat. Lemlästade kroppar och avhuggna huvuden hittas nästan dagligen. På detta sätt vill maffian sätta skräck i sina motståndare.

Mexicos president Felipe Calderon har i uttalanden utryckt sin oro för att detta krig inte kan vinnas med konvetionella medel. Han har även startat debatt för att en eventuell lagändring att legalisera maruijana. Att ens öppna för debatt i detta ämne är ju väldigt laddat och möter stort motstånd, inte minst från grannen i norr USA. Calderon startade sin tid som presiden med att försöka rensa upp korruptionen i Mexico och satte även in militären i kriget mot drogerna.

"Det har nu gått så långt att även droglegalisering debatteras på högsta nivå i Latinamerika. Det är fortfarande tabu i USA, men har av de tre expresidenterna Fernando Henrique Cardoso (Brasilien), César Gaviria (Colombia) och Ernesto Zedillo (Mexiko) i en rapport nyligen nämnts som en möjlighet." rapporterar SvD 5e Mars 2009

Detta är första gången som legalisering av droger har diskuterats på en så hög politisk nivå. Alla tre har ju suttit som ledare i sina respektive länder i kriget mot narkotikahandeln. En legalisering skulle göra att en stor del av mutorna skulle upphöra och troligtvis också att våldet skulle minska avsevärt. Självklart finns det ju även stora negativa saker med en legalisering av narkotika men fördelarna är för många för att avfärdas.

Man förespråkar en politik där resurser som nu läggs på knarkkriget istället läggs på informationskampanjer, utbilding om faran med droger osv. En lagändring av detta slag är helt omöjlig att genomföra utan att USA följer efter och det ses som väldigt osannolikt.

Dock är det ju märkligt att USA och andra inte redan för länge sedan har ändrat metoder i striden mot narkotikan. USA har ju sedan 60-talet gett mångmiljardbelopp till regimer i latinamerika för att kämpa mot narkotikaindustrin. Denna politik har ju varit helt verkningslös då kokainhandeln i USA ökar årligen. Kanske är det på tiden att vi släpper på en del tabun och börjar diskutera en ny syn på hur vi ska kunna minska narkotikaanvändandet.

Rökning och alkohol är ju två saker som är farliga och årligen dödar många tusentals människor världen över. Mot dessa "droger" använder vi en helt annan taktik vi informerar och försöker ändra människors vanor till det bättre. I USA finns det över 35 milioner drogmissbrukare, dessa försvinner inte i en handvändning. Den politik som man fört för att bekämpa narkotika hitills har tyvärr inte fungerat. Är vi inte åtminstone skyldiga att fundera på alternativa sätt att minska och på långt sikt helt få bort narkotikan?

SvD, DN, SVT, SvD2, DN2, DN3, SvD3

4 kommentarer:

Oscar Wolf sa...

Om du vill läsa en väldigt ingående och intressant artikel om kriget så har rolling stones skrivit en. Den är lång men väl värd att läsa
http://www.rollingstone.com/politics/story/17438347/how_america_lost_the_war_on_drugs
Det stämmer att USA inte pratar om en legalisering på federal nivå men på delstatsnivå händer det väldigt mycket just nu. CA har ett förslag inne som drar mycket uppmärksamhet som går ut på att helt enkelt legalisera och beskatta cannabis. De beräknas få in flera miljarder dollar i skatteintäkter årligen. Pengar som kan användas till behandling av de beroende när tiderna vänder

OzMad sa...

Utmärkt, tack. Undertiteln säger mycket...

"After Thirty-Five Years and $500 Billion, Drugs Are as Cheap and Plentiful as Ever: An Anatomy of a Failure"

Dags att börja bekämpa efterfrågan inte tillgången.

xxx sa...

I Sverige har vi utan framgång bekämpat efterfrågan i snart 20 år utan någon som helst framgång.

När polisen jagat rekreationsbrukare på klubbar och barer så har den organiserade brottsligheten och kriminella MC-gäng kunna bygga upp sina strukturer ostört.

Dags att deriminalisera drogerna och legalisera cannabis och ecstasy.

Lovisa sa...

det här blogginlägget räddade precis mitt betyg.. tacktacktack!

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan