söndag 5 april 2009

Wanja, Mona o blockens framtid

Demoskop/Expressen har offentliggjors sina senaste oppinionsiffror:


Väljarstödet i procent, april 2009 (mars inom parentes):
M: 35,5 (26,5)
FP: 7,3 (8,4)
KD: 3,8 (3,6)
C: 3,4 (5,0)
S: 30,9 (39,5)
MP: 7,5 (6,0)
V: 6,8 (7,2)
SD: 4,2 (2,1)
Källa: Demoskop/Expressen. Förändringarna för M och S är statistiskt säkerställda.

Analyserar man detta är plötsligt Moderaterna Sveriges största parti, vema hade trott det i september förra året? Hur har detta då gått till?

Socialdemokraterna har fattat det ena dåliga beslutet efter det andra. 4e Mars skrev jag så här om S och Mona Sahlin. Sedan dess har det ju inte blivit någon förändring. Otroligt nog har Mona Sahlin lyckats fatta fler dåliga beslut och hennes oförmåga att leda lyser igenom så att alla kan se den. Om S inte byter ut Mona Sahlin Har dom inte en möjlighet att få till ett maktskifte i valet 2010.

Opinionssiffrorna visar osckså på fler intressanta trender. KD och C backar ner under 4% spärren. Detta trots att Maude Olofsson enligt statistik nyligen är den politiker som syns mest i media. Som jag ser det beror centerns nedgång mycket på Maude Olofsson själv. Personligen så tål jag inte att lyssna på henne och byter gärna kanal när hon hörs. De felsta jag pratar med har också väldigt svårt för henne, då är det ju ingen fördel att ha mycket mediatid... I KDs fall hoppas jag att folk helt enkelt tagit sitt förnuft till fånga. Religion har inget i politiken att göra. KD bygger ju på kristna konservativa värderingar och kommer i framtiden inte ha någon plats i Svensk politik. Deras väljarkår sitter ju redan nu på ålderdomshem och anhalten efter det kan man ju de facto inte påverka valet.

MP går framåt som enda oppositionsparti, detta är inte alls konstigt eftersom dom kan få igemon mycket av sin politik gentemot S och V. MP står fortfarande för nytänkande och har en egen politik som folk kan relatera till. Deras språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är också väldigt bra och när dom syns i debatten är dom oftrest sakliga och pålästa.

Moderaternas frammarch är ju en liten framgångssaga i sig. Från historiskt låga nivåer månaderna efter valet till historiskt höga nivåer i senaste undersökningen. Framgången måste skrivas tydligt ledarskap. Det är ganska få i Moderaterna som regelbundet uttalar sig men när dom gör det är det altid en åsikt som har stöd i partiet. Det syns inget inre käbbel utåt och det är väldigt viktigt i kristider och inger en trygghet som de andra partierna vareken Allians eller Opposition kan uppvisa.

Hur ska S kunna ändra på sin urusla trend? Det är inter litet projekt att omforma Sveriges (största?) parti. Självklart måste man låta yxan gå i partiledningen. Om detta varit ett företag så hade ju troligtvis styrelsen avgått. Samma sak är på sin plats i Socialdemokraternas fall. Man måste självklart också se till att byta ut Wanja Lundby Wedin som LOs ordförande. Sen måste man nog inse att det kanske inte är valet 2010 som man kan räkna med att komma tillbaka. Man måste omforma sitt parti och totalt omvärdera sin politik. Hitta en egen tydlig väg i Socialdemokratins kärnverksamhet trygghet. MP och V måste man bryta med. S måste vara ett eget parti som kan formulera och stå för sina egna åsikter.

Full fart framåt. Spännande blir det!

SVD 1 2 3 4 5 6, DN 1 2 3 4 5 6 , Sydsv 1 , Dagen 1 2 ,
Bloggar: Svensson, jj.n, Åsikter om allt

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

Jo - spänningar finns det ju...

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan