torsdag 7 maj 2009

Israel, En tjurig tonåring som testar gränser..

Oj, jag får nog många vänner med den rubriken.

Men ärligt så är det lite så jag känner det. Detta började ju redan i och med "kriget" (frågan är hur mycket krig det blir när en hypermodern arme bombar en fallfärdig stad med hungriga krigströtta människor utan framtid) i Gaza i December. Här satsade Israel sina kort på att USA som politiskt var helt styreslöst i väntan på den nya presidenten. (liknelsen får väl vara att tonåringen lever rövare när föräldrarna är borta)

Nu när Barak Obama tagit kontrollen över USA (föräldrarna kommit hem) testar Israel hur mycket dom kan komma undan med.. Dom skriver inte på icke spridningsavtal för kärnvapen och dom fortsätter bygga bosättningar på den ockuperade Västbanken (något som är förbjudet i fokrätt). Pappa USA börjar bli hårdare och hårdare i sina kommentarer.

Ärligt talat får nog Israel passa sig för att gå för långt och tappa USAs stöd. För utan Pappas beskyddnande ärm skulle staten Israel ha svårt att stå emot den starka världsopinionen mot deras agerande i Gaza och på Västbanken.

Tyvärr så är nog inte den nya högerregeringen intresserad av fred. Om dom är det visar dom det väldigt dåligt.

Ponera att det inte hade varit i mellanöstern detta utspelats utan i Sydamerika. Om Colombia hade ockuperat Honduras bombat deras städer och byggt nya bostättningar på ockuperas mark. Det finns inte en chans att dom hade kommit undan med det. Det hade blivit blockader ramaskri och kanske ett större krig.

Varför ska Israel få fortsätta bryta mot mänskliga rättigheter utan att det förkastas av världen. Jo Israel och sionisterna har gjort likhetstecken mellan att kritisera Israel och att vara anti-semitist.. och det är det inte något västland som vågar uppfattas som.

Men det är inte antisemitiskt att försöka hjälpa det förtryckta folket på västbanken. Det är rent vanligt sunt förnuft och prov på medmänsklighet.


DN 123

4 kommentarer:

Zac sa...

Staten Israel är på mångt och mycket från början byggd på judisk terrorism. De judiska aktivister som sprängde och terroriserade området under 1930-40-talet hade nog utan tvekan klassificerats som terrorister i dag. De är f ö nationalhjältar i Israel för deras "frihetskamp". Så som det brukligt brukar vara så är den enas frihetskämpe den andras terrorist och bandit.

Det är en enormt komplex situation som dessvärre har satt sig i mångt och mycket efter lamslagningen efter andra världskriget. Det finns ingen part i detta som är oskyldig eller har så mycket mer rätt än den andra. FN:s grundtanke har nog varit god, men omständigheterna har inte varit direkt gynnsamma, vilket har förvärrat situationen rejält.

Ren och skär krigströtthet är nog dessvärre det enda som kan stoppa vansinnet därnere...


//Zac

Oskar sa...

Det är inte så krångligt.
Om Israel och USA följt en enda av de många FN-resolutioner som blockerats av endast de två (och ibland med medhåll från en-två pyttesmå länder till), så hade det varit fred i områdena.

Men Israel är inte intresserade av fred, så det är inte så konstigt.
Kolla upp vad "palestiniernas fredsoffensiv" betyder..

Harry Harrysson sa...

Minns du? För knappt 4 år sedan lämnade varenda jude Gaza, de var drygt en halv procent som hade odlat och exporterat stora mängder grönsaker och blommor. De gav alla växthus till araberna där. De lämnade en industriby där som många araber hade levt på i en generation. De lovade att bygga upp flygplatsen och expandera hamnen. Araberna där har en lång medelhavsstrand som de skulle kunna tjäna många sköna turistmiljoner på, de har gasfyndigheter värda minst 4 miljarder dollars utanför kusten....

Istället intensifierade de raketbeskjutningen av södra Israel,och även av exportvägarna för produkterna från växthusen, efter ca 10000 granater och raketer var Israel faktiskt tvungna att göra något åt det trots att Hamas hade tagit hela befolkningen OCH FN som mänskliga sköldar. Det är inte förbjudet att attackera terrorister trots dessa sköldar!

Efter stilleståndet har Hamas avlossat mer än 180 missiler mot Israel, tre de senaste tre dagarna. Vad tycer du att Israel ska göra åt det? Låtsa som det regnar???

OzMad sa...

Harry. Bra kommentar. Det är helt klart att båda parter ligger bakom denna långa konflikt. Det jag menar är att Israel som är mångfalt starkare både militärt och med resurser.

Det du inte tog upp angående industrier och jordbruk var att när man lämmnat Gaza stängde man gränsen och la en sjöblockad mot gaza så det är helt omöjligt för någon att driva en verksamhet där.

Och efter att dom bombat hela Gaza har dom förbjudit all import av byggmatriel så folk har ingen möjlighet att bygga upp sina hem. FN får inte bygga upp sitt avsiktligt sönderbombade högkvarter.

Jag hade också tagit till terror om jag inte hade haft någon framtid. För att få slut på terrorn måste Israel ge palestinierna en möjlighet att kunna försörja sig själva och chansen att bygga upp sina hem.

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan