tisdag 9 februari 2010

Frankrike + Ryssland = Sant

DN skriver igår kväll:
Frankrike försvarade på måndagen sitt beslut att sälja ett 21.300 ton tungt krigsfartyg till Ryssland, trots internationell oro.

Beslutet kommer efter flera månaders överläggningar i Frankrike, men president Nicolas Sarkozy försvarar försäljningen.

– Om vi inte behandlar Ryssland som en partner kan vi heller inte förvänta oss att landet ska bete sig som en sådan.
En tjänsteman vid det franska försvarsdepartementet uppger för tidningen Le Monde att man även fått in en ny förfrågan om köp av ytterligare tre krigsfartyg.
Detta är tydligen den första vapenaffären mellan Ryssland och en medlemsnation i NATO. Anledningen att det är så kontroversiellt är Rysslands aggressioner mot Georgien 2008. Georgien som väldigt gärna ville bli medlem i NATO innan kriget bröt ut. Men NATO tog bort sin hand från Georgien i samband med Rysslands invasion.

Lite märkligt är det att det är just Frankrike med Sarkozy i täten som väljer att sälja till Ryssland då just Sarkozy var den som spelade det politiska spelet mot Ryssland under kriget 2008.

Detta är bara den senaste vapenaffären som DN rapporterat om under kort tid tidigare handlade det om USA och Taiwan och Ryssland och Libyen. Både Ryssland och Kina tar mer och mer plats i världspolitiken nu när USA.s makt minskar. USA som fortfarande är mäktigast sett till militär har nu världens största budgetunderskott och statsskuld. Man skulle kunna säga att USA lever på socialen en behåller sin extravaganta livsstil och roll som "världspolis" frågan är hur länge dom lyckas hålla uppe fasaden.

Inga kommentarer:

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan