torsdag 11 juni 2009

Koenigsegg + Saab = Sant ?

Idag rapporterar flera medier att det blir Koenigsegg tillsammans med norska finansiärer som kommer att ta över Saab. Uppgifterna är just nu inte bekräftade varken av GM, Saab eller Koenigsegg men tanken är väldigt spännande.

Koenigsegg som bildades 1999 av Christian Koenigsegg har idag ca 40 anställda, att dom skulle kunna styra över Saab låter ju till en början löjeväckande. Men det kanske visar sig att detta är det bästa som hänt Saab.

Det är ju inte konstigare än att Porsche har köpt Volkswagen storleksmässigt är det nog ganska lika. Porsche som omsätter en bråkdel av vad Volkswagen gör. Men har en fördel som alla vill ha.. Marginaler. Det är det som folk inte brukar tänka på. Man tänker att GM är stort, väldigt stort och därför ett lönsamt företag. Men som det ser ut nu om min enskilda firma skulle göra 200 000 i vinst skulle det vara mer än vad GM gör.

Det handlar inte om hur mycket pengar man omsätter. Visar man röda siffror när året är slut så kan man fortsätta utan mer lån och större kostnader och om det fortsätter sitter man snart i en farlig ond spiral. En spiral som precis har fällt världens största företag GM.

Koenigsegg har ett väldigt exlusivt märke som bara inriktar sig på eliten som inte behöver rådfråga banken när dom ska köpa en ny bil. Deras varumärke fungerar ochorderstocken är fylld för lång tid framöver.

Vad Saab har är bra bilar. Saab har bygggt väldigt bra bilar under lång tid. Deras problem har varit att dom byggt bilar som han konkurrera med BMW och Audi men bara haft ett varumärke som kan ta betalt för en VW. Alla borde inse att det inte är en bra filosofi. Man kan inte sälja mer än man tar betalt för.

Förhoppningsvis kan man lära en del av Koenigsegg som säljer mycket varumärke och lite bil. Låt oss hoppas det.. För det blir betydligt mycket mera pengar över på sista raden med den taktiken.

DN1
2345678 SvD123, Sydsvenskan12

Inga kommentarer:

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan