måndag 8 februari 2010

Rektorns svar om Eva Lundgren

Tro det eller ej, men idag fick jag svar på mailet jag skickade till Uppsala Universitets rektor Anders Hallberg.

Hej, tack för ditt e-postmeddelande ang. professor Eva Lundgrens artikel.

Nedan följer rektors svar på din skrivelse;

Att en professor vid Uppsala universitet deltar i samhällsdebatten är en naturlig del av den så kallade tredje uppgiften. Detta innebär att våra forskare och lärare förväntas medverka i sammanhang utanför lärosätet, till exempel genom att skriva debattartiklar. Som rektor varken kan eller vill jag ha synpunkter på de uppfattningar som någon av Uppsala universitets anställda framför i dessa sammanhang. Yttrandefriheten gäller självklart i Sverige. Den som deltar i den offentliga debatten måste själv bemöta all eventuell saklig kritik.

Vid Uppsala universitet följer vi självklart de regler och förordningar som gäller vid tillsättningar av tjänster. Vid tillsättning av en professorstjänst är förfarandet synnerligen grundligt i vetenskapligt och pedagogiskt hänseende. Alla sökande bedöms av kvalificerade vetenskapligt sakkunniga.

När en uppsalaprofessor deltar i det offentliga samtalet gör hon eller han detta i sitt eget namn. Hon eller han företräder inte Uppsala universitet eller sina kollegor. Det är helt som det ska i ett land med grundlagsfäst yttrandefrihet. Det är sedan upp till var och en att förhålla sig till innehållet i den debatt som för tillfället pågår.

På rektors uppdrag

Camilla Lööw Lundin
Universitetsjurist
 Välskrivet av Camilla för rektorns räkning. Tydligt att dom har fått en hel del mail och nu författat detta standarssvar.

Inga kommentarer:

 
Copyright 2009 a MadMan's point of view. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan